Pages

Friday, October 18, 2013

kek coklat moist

dah lama tak buat kek coklat. dulu suka buat tp sekarang ni cam dah tak berapa suka kek hitam-hitam ni. tapi bila dah buat, sedap jugak..

tadi buat resepi ni..

kek coklat moist



A:
1 cawan serbuk coklat + 1 cawan gula +  1 cawan air = masak hingga gula larut dgn api perlahan. Sejukkan

B:
250 gm butter
1 1/2 cawan tepung
4 biji telur
3/4 cawan gula halus
esen vanilla

cara:
1. Pukul butter dengan gula hingga kembang
2. masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi
3. masuk tepung, kacau sebati
4. masukkan adunan A, kacau sebati
5. masuk dalam loyang. boleh bakar atau kukus


lagi 1 ni ambik dari internet

1 3/4  tepung gandum
2 sk soda bikarbonat
1 sb baking powder
1 cawan gula halus
3/4 serbuk koko
1 cawan buttermilk (1 cawan air susu + 1 sb cuka, biarkan 10 min)
1/2 cawan minyak
2 biji telur
esen vanilla
1 cawan kopi panas yang dibancuh

cara:
1. satukan bahan kering - tepung kek, koko, soda bikarbonat dan baking powder
2. dalam bekas lain, pukul buttermilk, telur, minyak dan esen vanilla
3. masukkan adunan bahan kering tadi dalam adunan no. 2, kacau perlahan
4. kemudian masukkan air kopi panas yang baru dibancuh, kacau perlahan hingga sebati
5. masuk dalam loyang, boleh la bakar dalam 45 min
sedap juga resepi ni.. senang pun senang, tp sometime saya suka yg pakai butter tu rasa lg lemak. rupa atas kek memang tak brp cantik.. tp boleh aje letak mekap.. untuk toping biasa saya buat,

2 sudu besar penuh2 coklat + susu pekat 2 sudu besar, sedikit air. kemudian masak sampai likat. kemudian angkat dan curah je atas kek, tabur dekat coklate rice..

tapi 2-2 atas tu tak buat pasal mim-alif-lam-sin.

resepi bawah ni org bagi.. tapi tak pernah buat lagi. KIV dulu ler



No comments:

Post a Comment