Pages

Saturday, October 29, 2011

Sambal Bilis

Lama tak makan sambal bilis. hari ni sorang je kat rumah malas nak masak lauk. Goreng ayam and sambal bilis jela.. senang dimasak sedap dimakan. belajar dengan maksu dulu zaman-zaman duduk di asrama..


Fuhhh nampak macam pedas ek.. tp takla pedas mana..

bahan*
segenggam bilis
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15-20 cili kering
1 sb gula
kunyit hidup 1/2 inci
asam jawa

1. blend 1/2 labu bawang besar+bawang merah+bawang putih+cili kering+kunyit
2. goreng bilis dan 1/2 labu bawang besar dalam minyak yang agak banyak.. tp jgnla sampai sekuali pulak.. agak2 sesuai dengan bilis.. kemudian dah agak2 garing, angkat.
3. Kemudian masuk semua bahan blend td ke dalam minyak goreng bilis tadi. tumis sekejap kemudian masukkan gula dan air asam jawa. masukkan garam secukup rasa tp jangan banyak sgt pasal ikan bilis dah masin. kemudian tumis sampai pecah minyak. last baru masuk bilis n bawang besar yang digoreng td. kacau2 hingga dah nampak cantik..

** bahan-bahan tu agak2 je.. bilis kalau rasa skit.. boleh goreng asing then masuk je dlm..

siap lauk untuk 2-3 hari hehe.. zaman2 duk asrama dulu maksu aku slalu bekalkan sambal ni especially time puasa. nak sahur nasik kosong dengan bilis ni pun dah ok.. sedap jugak kaau makan dengan roti ke.. letak atas pizza.. inti burger Malaysia.. semuala yang pakai sambal bilis ni..

makan dengan nasik panas - panas dengan ayam goreng seketul.. habis sepinggan rasa nak tambah lagi.. even perut dah kenyang..

No comments:

Post a Comment